Menu

Språk

NO DK NL DE PL EN CH SV FI

Innglasset balkong – fra «pensjonistkuvøse» til trendy oransjeri!

Dyrk og spis og pynt med planter på en innglasset balkong

Å dyrke frem egne planter på en åpen balkong er fantastisk, men det kan også være krevende for plantene å bli utsatt for vær og vind. Har du derimot en innglasset balkong, får du en lun oase for både deg og plantene dine som du kan bruke så godt som hele året. «Man kan nesten si det slik: Har du en innglasset balkong, så har du et minidrivhus, og det er jo en kjempefordel,» sier Mats på Plantasjen i Växjö.

I dag bor mange i leilighet, der tilgangen til grøntområder og egen hage ofte er begrenset. Vi er også mer bevisst på plantenes positive innvirkning på oss og omgir oss gjerne med dem. Samtidig har vi mer fokus på klimatrusselen og på hva/hvordan vi forbruker. Ifølge Plantasjen er det nettopp dette som har gjort at den store trenden innen planter på innglasset balkong i 2018 er dyrk og spis og innred med planter.

Innglasset balkong – fra «pensjonistkuvøse» til trendy oransjeri!

Slik lykkes du med plantene dine på en innglasset balkong

På en innglasset balkong blir det varmere enn på en åpen balkong, derfor må du vanne mer.

Plant gjerne i en stor krukke/dyrkekasse – det gir mindre risiko for uttørking og overvanning.

Står plantene i direkte sollys, bør du snu på dem! Sollys gjennom klarglass gir en prismeeffekt som lett kan svi plantene. Sollys gjennom opalglass, derimot (som fås i noen av Balcos innglassede balkonger), gir en perfekt gjennomstråling av sollys. Opalglass slipper gjennom hele 70 % av solstrålene, og det gir både deg og plantene en perfekt gjennomstråling! Plantene dine vil med andre ord trives godt bak opalglasset.

Det fungerer helt utmerket å dyrke grønnsaker på en innglasset balkong. Du kan begynne å dyrke mye tidligere på en innglasset balkong enn på en åpen. Den lune oasen forlenger sesongen med 3–4 uker både vår og høst. Chili er et eksempel på en grønnsak som er ypperlig å dyrke på en innglasset balkong; den krever nemlig en temperatur på over 15 grader hele døgnet.

En sørvendt innglasset balkong får mye sol og varme. Blomstrende planter vil trives godt og få vakre blomster. Eksempler på planter som trives godt på sørvendte steder, er pelargonia, chili, sitrustrær og tomater.

En nordvendt innglasset balkong får lite direkte sollys. Her trives grønne planter. Visste du at en mørkegrønn plante trenger mindre sollys enn en lysegrønn? Grønne planter med dekorative stammer som palmer er populære å ha på en innglasset balkong. Palmer som f.eks. gullpalme og elegantbergpalme vokser normalt i undervegetasjon og trives derfor veldig godt i skygge.

Krydderurter som rosmarin, timian og oregano kan utmerket godt dyrkes på en innglasset balkong. En stor fordel er at de kan overvintre. Det blir nemlig sjelden så kaldt på en innglasset balkong at krukkene bunnfryser.

Innred med krukker i ulike former og farger og planter i forskjellige størrelser for å skape en innbydende balkong. Planter er også perfekte å bruke for å hindre innsyn.

Skal du reise bort i en lengre periode, bør du flytte plantene unna direkte sollys eller dra ned rullegardinen. Be venner, familie eller naboer om å vanne. Eller du kan bruke en form for vanningssystem.


Kontakt oss hvis du har spørsmål om balkonger

Balco er størst i Europa på innglassede og åpne balkonger. Kontakt en av våre selgere for å få rask og personlig service.

Totalentreprise – vi tar ansvar hele veien

Balco er markedsledende i bransjen – vi utvikler, produserer, selger og er ansvarlig for monteringen av våre egenproduserte åpne og innglassede balkongsystemer. Våre balkongsystemer brukes i nyproduksjon, renovering og ferdigstilling av balkonger. Vårt brede kundesegment inkluderer blant annet borettslag, sameier, kommunale boligselskaper, private eiendomseiere, arkitekter og utbyggere. Hovedkontoret med egen produksjonsenhet er i Växjö i Småland, og vi har datterselskaper i Danmark, Finland, England, Tyskland, Polen og Nederland.

Mer informasjon om Innglassede balkonger, Åpne balkonger, Svalganger og Balkongrehabilitering

Balco Utsikten Nacka Balkong 349x254
Åpne balkonger fra Balco

Balco balkonger Innglassning av balkong svalganger glass til balkong
Innglassede balkonger fra Balco

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få løpende informasjon om våre produkter og løsninger for borettslag, kommunale boligselskaper, private eiendomsbesittere, arkitekter og byggherrer.