Menu

Språk

NO DK NL DE PL EN CH SV FI

Ospa Borettslag,
Oslo, Norge

Balkongene brukes mer enn før

Vær- og vindbeskyttelse

Vær- og vindbeskyttelse

Større bruksflate

Større bruksflate

Lysere hjem

Lysere hjem

Fakta – Ospa Borettslag

Kunde

Ospa Borettslag

Byggeår

2019

Adresse

Lindebergåsen 64, 1068 Oslo

Ant. balkonger

174 Stykker

Da leietakerforeningen Ospa Borettslag i Oslo skulle renovere balkongene, ble Balcos effektive helhetsløsning valgt. Under ett år etter byggestart var de gamle betongbalkongene revet, og de 174 innglassede balkongene var klare. Betongen hadde begynt å flasse og bitene som hadde løsnet, hadde falt ned og lå langs veggene. Under en inspeksjon ble det oppdaget armeringskorrosjon, ikke bare i gavlveggene og balkongene, men også i støttekonstruksjonene. Det så kort sagt ikke bra ut for balkongene i Ospa Borettslag i Oslo.

De karakteristiske gule og røde husene i hjertet av Lindeberg i bydelen Alna i Oslo sto klare i 1977. I 40 år hadde beboerne kunnet glede seg over solen på de åpne balkongene. De stod nå overfor beslutningen om å renovere de prefabrikkerte betongplatene fra 1970-tallets byggeboom, noe som ville forlenge levetiden med høyst ti år. Alternativet var å rive det gamle og bygge nytt. Sistnevnte alternativ ble valgt sammen med Balco.

Citat Balco

Med de nye balkongene blir både våren og høsten forlenget, men vinteren er blitt kortere.

Ole-Martin Gulliksen

tidligere Styreleder i Ospa Borettslag

Kort kontraktstid

”Det var ingen som kunne konkurrere med Balcos anbud. På mindre enn tolv måneder kunne de rive de gamle betongkonstruksjonene og bygge nye, innglassede balkonger med stål, glass og aluminium. Leilighetene som tidligere ikke hadde balkong, f.eks. de i første etasje, fikk også en innglasset løsning,” sier Ole-Martin Gulliksen, som var styreleder i borettslaget da beslutningen om å pusse opp ble tatt.

Metoden for å rive den gamle betongen og bygge en helt ny struktur, der innglassing inngår som en del av konseptet, har gjort Balco til en pionér på balkongmarkedet. ”Når det gjelder Ospa Borettslag, måtte flere tusen tonn betong rives. Det var en enorm oppgave, men likevel billigere og mer effektivt enn å pusse opp og vedlikeholde de eksisterende balkongene. I tillegg er Balcos design lettere enn tidligere balkonger, så derfor var de eksisterende brakettene på bygningen tilstrekkelige,” sier Christian Carlsen, Balcos distriktssjef i Oslo.

Balco-metoden

Konseptet, som heter Balco-metoden, resulterer i et hyggeligere utemiljø med nye balkonggulv, nye rekkverk og nye fasader. Den innglassede balkongen kan brukes av beboerne hele året. Balkongen gir også en isolasjon som reduserer støy og energiforbruk i resten av leiligheten. ”Ospa Borettslag er ikke alene om å måtte ta disse beslutningene. Mange av boligområdene som ble bygget på 1960- og 70-tallet, brukte prefabrikkerte betongplater til balkongene. Etter 40 til 50 års påvirkning fra vær og vind, er det helt naturlig at det er behov for renovasjon,” sier Tommy Örnestad, prosjektleder for Ospa-prosjektet.

Det er altså mange foreninger som må ta avgjørelser som involverer relativt store pengesummer på ting de egentlig ikke vet noe særlig om. Derfor har Balco også fokusert på å utvikle en nær og tydelig kommunikasjon med kunden, dvs. direkte med styrene i foreningene.
”Fra første dag var det tydelig at Balco er et solid og seriøst selskap med meget brukervennlig teknologi av høy kvalitet. Vi hadde daglig kontakt og hadde alltid positiv og mottakelig kommunikasjon – både mot styremedlemmene og også andre beboere,” sier Ole-Martin Gulliksen.

I tillegg har husets kvalitet forbedret seg betydelig takket være de nye balkongene. ”De nye balkongene blir brukt mye mer enn de gamle. De kan brukes fra tidlig vår til sen høst. I dag angrer ingen i foreningen på beslutningen om å bruke Balco,” sier han.

Før - Ospa borettslag, Oslo, Norge

Før:Gamle betongbalkongene.

Etter - Ospa borettslag, Oslo, Norge

Etter:Nye innglassede balkonger.

HAR DERE LIGNENDE PROSJEKTER PÅ GANG? – VI KAN BALKONGER

Fyll ut navn, telefonnummer og e-post, så tar vi kontakt med deg.